Darbee Visual Presence – wat is dat nou?

Nu Optoma slagen begint te maken met hun Darbee beamers (waaronder de Optoma GT1080Darbee & Optoma HD39Darbee), is het misschien handig om te bespreken wat ‘Darbee’ nou eigenlijk is. Hoe maakt het Darbee Visual Presence systeem het beeld scherper, en heb je er eigenlijk echt wat aan?

download.jpg

In mijn review van de HD39Darbee kwam ik het “Darbee Visual Presence” systeem weer tegen. Ik kende het natuurlijk al van de wat oudere HD28DSE, dus dit was de tweede keer dat ik in onze showroom met dit systeem kon spelen. De korte uitleg is dat het Darbee systeem een slim algoritme is, wiens doel het is om details en de ‘voorgrond’ van een plaatje méér naar voren te trekken. Zo krijg je het gevoel dat er meer detail in het beeld te zien is en dat het beeld meer driedimensionaliteit krijgt.

Om de technische details van dit systeem te lezen, kun je op de website van Darbee Visual Presence een uitgebreide whitepaper vinden. Hieronder probeer ik een korte uitleg te geven.

De kern zit ‘m in hoe onze ogen normaal gesproken een 3D beeld interpreteren met 2 ogen. Doordat we met 2 ogen kunnen kijken, hebben onze hersenen extra informatie zodat we het belangrijke (alles op de voorgrond) makkelijker kunnen onderscheiden van het onbelangrijke (de achtergrond). Het Darbee systeem simuleert eerst – via een ingewikkeld wiskundige algoritme – van één beeld 3 beelden: één beeld ‘van het rechteroog’, eentje ‘van het linkeroog’ en eentje van het midden. De beelden van het linker- en rechteroog worden daarna over het middelste beeld gelegd met een speciaal proces. Hierdoor krijg je scherpere randen en wordt de voorgrond meer naar voren getrokken.

Goed, de vraag is: werkt het? En werkt het beter dan de vele andere verscherpingssystemen die in beamers zijn gebouwd (denk aan Epson’s Super Resolution en Sony’s Reality Creation)? Het antwoord daarop is duidelijk: ja. Het werkt, en het werkt goed. In heel hoge standen kun je een wat artificieel beeld krijgen, maar de lage standen werken al voldoende om het effect goed te zien. Vooral in gezichten (mensen zijn ook heel gevoelig voor de details in gezichten) zijn rimpels en groeven véél beter te zien – maar juist dat kan soms een wat artificieel beeld opleveren. Sommige mensen online combineren verschillende verscherpingssystemen met de Darbee en krijgen hier leuke resultaten mee.

In de praktijk kom ik er toch achter dat alhoewel het Darbee systeem het beeld duidelijk ‘intenser’ maakt, je er ook heel snel aan gewend raakt. Je zou misschien zeggen: ja, maar dat heb je toch ook als je bv. een 4K beamer koopt? Nou, nee, eigenlijk niet. Het punt is dat de Darbee geen ‘echte’ scherpte kan toevoegen: als jij in een scène naar die ene bontjas kijkt, zie je met je extra aandacht geen extra details. Die zitten er immers niet in. Terwijl als je nu naar een 4K beamer gaat kijken, je elke film weer een paar keer enorm onder de indruk bent van de ‘moeiteloze’ scherpte die zo’n apparaat kan maken.

Mijn mening over Darbee Visual Presence is dan ook dat het een duidelijk pluspunt is, en dat je het systeem perfect op “Hi-Def” modus op stand +/- 50 kunt gebruiken om het beeld scherper te maken. Maar een ‘revolutie’ is het niet. Zo ben ik op de Optoma HD39Darbee meer onder de indruk van de hoge kwaliteit lens dan het Darbee systeem.

Een gedachte over “Darbee Visual Presence – wat is dat nou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s