Acer H7850 review

Acer introduceert als eerste DLP fabrikant zijn serie betaalbare 4K UltraHD beamers. De H7850 en de V7850. Na de duurdere V9800 – de eerste 4K DLP beamer in Nederland – was het tijd om er ook eentje te maken die in de gemiddeld woonkamer zou passen.

De H7850 hebben we hier inmiddels in onze showroom staan, en ziet er zéér goed uit. Qua grootte valt hij – voor deze prijscategorie – reuze mee, met een nette witte behuizing en een niet al te opvallende lens.

P1010638
De Acer H7850 in onze Home-Cinema Showroom, met de afstandsbediening

Écht 4K, of “Faux-K”?
Onder andere door JVC & door Epson zijn er beamers uitgebracht met 4K-Enhancement, waardoor de oplettende beamer-enthousiasteling inmiddels wat kritisch naar de woorden “4K” en “UHD” kijkt. In principe betekent 4K (of Ultra HD-resolutie) de hoeveelheid pixels die de beamer heeft. Bij FullHD is dit 1920×1080 (oftewel 2 miljoen pixels/megapixel), bij 4K/UHD is dit 3840×2160 (oftewel 8 miljoen pixels/megapixel). De JVC’s en Epson’s met Pixelshifting/4K-enhancement ‘herhaalde’ hun FullHD panelen, waarmee ze een theoretische 4 megapixel (2x FullHD) haalde. Deze nieuwe DLP beamers hebben (helaas) niet een 8 megapixel chip, maar een 4 megapixel chip (2x FullHD, dus). Door in principe hetzelfde systeem als de JVC’s en Epson’s, halen deze DLP’s dus een theoretische 8 megapixel – oftewel 4k!

Goed, dat is de theorie. Maar hoe zit het dan in de praktijk? De praktijk is, dat ik maar weinig keren in mijn leven zo’n scherp beeld heb gezien. De Sony VPL-VW320ES (à €5.999,-) is duidelijk ietsje scherper, en de Acer V9800 en de BenQ W11000 zijn ook iets scherper. Maar dit zijn allemaal beamers die bijna 2x zo duur zijn als de Acer H7850. Dit zo ook wel komen door de lens: de H7850 en de V7850 zitten in een redelijk kleine behuizing waar niet een enorm grote & dure lens in past.

Avatar heb ik na +/- 7 jaar verkoopervaring in de showroom al wel minimaal enkele duizenden keren gezien. Op beamers van €300,- en op beamers van €10.000,-. Toen ik er lekker voor kon gaan zitten om met de Acer H7850 even goed aan de tand te voelen, zag ik opeens details die ik nog nooit gezien heb. Het voelde ‘grootser’ aan, alsof iemand er een vergrootglas op had gelegd. Zo zag ik – zie onderstaande plaatje – in één van de beginscènes van Avatar figuren in de bulldozers zitten die mij in het verleden überhaupt nooit waren opgevallen. Ik merk wel vaker dat dit het effect is van extra scherpte: je ziet opeens details die je nog nooit had gezien, omdat de achtergrond nooit scherp genoeg was.

En heel belangrijk hiervan: dit was een FullHD Blu-Ray! Het upscaling algoritme die in de chips van de nieuwe DLP 4K-beamers is gebouwd is significant beter (of in ieder geval: beter i.c.m. de 4K DLP-chip) dan die Epson en JVC. Het sleutelwoord in deze scherpte is ‘natuurlijk’ – niet de edge-enhancement harde, witte randen die je ziet bij de Pixel Shifters, Super Resolutions en andere softwarematige oplossing. Of je nou deze Acer’s met FullHD of 4K voedt: ze blijven significant scherper dan Epson’s EH-TW serie met Pixel-Shifting en JVC’s DLA serie met Pixel-Shifting! Ik ben zwáár onder de indruk.

P1010639
Één van de begin-scènes uit Avatar, geprojecteerd door de H7850. Deze foto is niet een realistische beeld van wat ‘ie projecteert (het is vooral te donker). Je kunt echter ook zo al zien hoeveel detail er in het beeld zit!

HDR & Scherpte bij 4K
Het is naar mijn mening nog steeds voornamelijk belangrijk om met FullHD content te testen, ook als de beamer 4K/UHD is. Waarom? Omdat de meeste mensen (waaronder ikzelf) namelijk de aankomende 1-2-3 jaar zo’n beamer toch alleen met FullHD materiaal zullen gaan voeden. De échte test is echter natuurlijk een echte UHD Blu-Ray. Deze Acer’s ondersteunen ook HDR, maar ik had vantevoren hier niet al teveel van verwacht: ze hebben simpelweg het dynamisch bereik en de lichtopbrengst niet om écht HDR te doen (zoals alle beamers van deze generatie, overigens).

The Revenant in 4K/HDR zag er echter prachtig uit. Acer’s algoritme om HDR/REC.2020 naar REC.709 om te zetten werkt zeer goed en maakt maar weinig fouten. De scherpte is fantastisch, je kon echt elke haar op de berenvel van Leo DiCaprio tellen. Het HDR-effect is wat verminderd, maar je krijgt er wel een heel stabiel beeld voor terug. O.a. de Epson’s en Sony’s laten een stuk minder stabiel beeld zien, waarbij sommige scènes vééls te donker worden.

Bewegingen
Qua bewegingen is de beamer native ongeveer even goed als DLP’s rond de €1000. Het lijkt alsof de XPR technolgie die de beamers echt 4K maakt, niet een positieve invloed heeft op judder/bewegingssoepelheid. Bewegingsscherpte zit, zoals bij alle DLP’s, ruim boven het niveau van de LCD’s van Epson en ongeveer op het niveau van de LCoS beamers van Sony & JVC.

Gelukkig is de H7850 uitgerust met ‘AcuMotion’ – Acer’s woord voor Creative Frame Interpolation. Het is één van de beste implementaties die ik tot op heden hebt gezien, alhoewel het wel een beetje een ‘mixed-bag’ is. Op de beste momenten laat hij beelden zien die ik nog nooit zo scherp heb gezien (bv. Beginscènes van Gravity met enorm veel beweging), maar bij te snelle beweging heeft hij een beetje de neiging om wat artefacten te laten zien. Ik zag dit echter ook voornamelijk als ik duidelijk aan het opletten was bij snelle bewegingen – ik denk dat dit voor de meeste mensen bijna niet te zien is.

Voordelig is AcuMotion vrijwel géén “Soap Opera Effect” (het “GTST” gevoel bij bewegingen) veroorzaakt – bewegingen zien er nog héél natuurlijk uit.

Kleur
Qua kleur ben ik blij verrast. Acer heeft tegelijkertijd de H7850 en de V7850 uitgebracht, waarbij de H7850 volgens Acer de ‘high-brightness’ (5 segmenten, RGBCY) kleurenwiel heeft gekregen, en de V7850 het 6 segmenten kleurenwiel (RGBRGB). De V7850 heb ik momenteel nog niet binnen, en kan ik daarom nog geen uitspraken over doen, maar de H7850 doet het op het oog beter dan ik van dit kleurenwiel had verwacht. Alle kleuren zijn van het niveau dat je van deze prijsklasse mag verwachten, alhoewel het ook niet al teveel indruk maakt. In de bossen van Avatar zie je dat de H7850 geen fouten maakt bij de kleurrijke blauwe, gele en bordeaux-rode bloemen (zoals veel goedkopere beamers), maar tegelijkertijd weet hij de bloemen niet zo van het scherm af te laten spatten zoals je misschien zou hopen.

In de screenshot van Calman die hieronder staat, zie je dat deze Acer nog niet het hele kleurbereik van sRGB bereikt. Hij staat opzich redelijk ingesteld, en door de hoge color-brightness (80%) zien de kleuren er alsnog goed uit. Maar het kan absoluut beter, en op dit vlak verwacht ik meer van de V7850. Praktisch kun je het beste voor de H7850 kiezen wanneer je ruimte wat meer omgevingslicht heeft – alhoewel dit kleurenwiel in de praktijk géén extra licht geeft, zijn betere kleurenprestaties vooral van belang als je zo min mogelijk omgevingslicht hebt. Als je dus wat minder geeft om kleur, kun je €500,- besparen door voor de H7850 i.p.v. de V7850 te kiezen.

Let wel dat alhoewel de Calman resultaten niet fantastisch zijn, de H7850 wél zijn kleuren enorm goed ‘mixed’. Moeilijk om uit te leggen wat ik hier precies mee bedoel, maar ik denk dat dit ook erg ligt aan 10-bit kleurenverwerking. Ik heb ervaring met beamers die ongeveer een vergelijkbaar beeld geven in de Colorchecker van Calman, maar die véél slechter presteren op het ‘mixen’ van kleuren. De H7850 ligt een wereld bij de €1000,- DLP’s vandaan (die soms betere resultaten in Calman neerzetten), maar mist inderdaad wat diepte die je in deze prijsklasse wel hoopt te hebben.

h7850
De H7850 staat niet perfect afgesteld qua kleur, maar maakt ook geen echt grove fouten. De kleuren zien er in het echt véél beter uit dan deze score zou suggereren.

Lichtopbrengst & Zwartwaardes
Qua lichtopbrengst heb ik de H7850 gemeten op +/- 1.200 ANSI Lumen op Movie-modus en +/- 1.600 ANSI Lumen op Standard modus. Met 80% color light output is dit helemaal geen verkeerde score, aangezien beide modi mooie kleuren laten zien zonder een al te duidelijke temperatuurs-afwijking.  Qua lichtopbrengst voelt de H7850 dan ook vergelijkbaar aan met bv. De Sony VPL-HW45ES en de Epson EH-TW7300 (in Cinema modus). Redelijk typische lichtopbrengst in dit segment, dus. De enige twee die hierop serieus beter scoren zijn de Epson EH-TW9300 en de JVC DLA-X5500.

Zwartwaardes zijn in deze prijsklasse natuurlijk het sleutelwoord, en zijn traditioneel het zwakke punt van DLP’s. De H7850 doet wat dit betreft wel onder voor de EH-TW9300, de Sony VPL-HW45ES en de Sony VPL-HW65ES. Echter, zeker als je z’n Dynamic Black systeem aanzet, zijn de zwartwaardes ruim goed genoeg om in vrijwel alle scènes geen problemen te veroorzaken. Zelfs Gravity (een film met véél zwart), liet een diepe indruk op mij achter. Belangrijk aan zwartwaardes is natuurlijk altijd: ze zijn eigenlijk alleen van belang in écht verduisterde ruimtes. Een lampje dat achterin de ruimte aanstaat is al voldoende om een enorme impact te hebben op je zwartwaardes.

Ook de bos-scènes in Avatar – als Jake pas net verdwaalt is geraakt – kan de H7850 perfect naar het scherm vertalen. Schaduwdetail blijft goed te zien, en schaduwen trekken maar nauwelijks dicht. Ik heb het gevoel dat de hoge pixeldichtheid hier enorm bij helpt, maar dit zullen we in de toekomst denk ik nog wel vaker gaan zien op 4K beamers.

Algemeen
Zelf vindt ik ook het geluidsniveau van de ventilatoren een enorme impact hebben op de kijkervaring, en die is zéér aangenaam. De meeste testen heb ik uitgevoerd met de “Dynamic Black”-modus, waarbij de beamer voornamelijk in de hardste ventilatorstand (dus niet ‘Eco’) staat. Ik zat er letterlijk naast, en op geen enkel moment had ik er echt ‘last’ van. Als de beamer aan het plafond hangt, zal deze praktisch niet te horen zijn. Even stil als de Sony HW-serie is hij helaas niet, maar het is duidelijk dat ventilatorgeluid voor Acer een belangrijk punt was.

Jammer in het ontwerp is een stukje ‘light-leakage’ dat van voren gezien aan de linkerkant zit. Door het ontwerp van DLP’s hebben ze hier wel vaker last van, maar in een compleet verduisterde ruimte is dit lichtelijk vervelend. In de meeste ruimtes – die niet 100% verduisterd zijn – is dit echter geen probleem.

acer_h7850_04
De H7850 van voren. Mooi apparaat, ook in ’t echt.

Een belangrijk punt om te melden is het ontbreken van keystone correctie. Dit digitale systeem kan je normaal gesproken gebruiken om vervorming van het beeld te herstellen als je de beamer schuin op je projectie-oppervlakte richt. Meestal raden wij het ook niet aan om dit te gebruiken, aangezien je hierdoor scherpte en lichtopbrengst kwijtraakt. Dat ‘ie het niet heeft, maakt deze beamer echter wel wat minder flexibel.

Qua plaatsingsflexibiliteit is de H7850 uitgerust als een vrij typische DLP: relatief weinig lensshift (+15% verticaal), met een ruime maar niet extreme zoom (1.6x). Voor het gros van de installaties zal dit geen probleem vormen. Je kunt met deze Acer helaas niet een ‘boekenplank’ plaatsing (de beamer op een hoogte van +/- 1,25 tot 2,0m rechtop zetten) maken.

Een groot voordeel van de H7850 en de aankomende V7850 is de levensduur. Acer claimt 15.000 branduren in de “ExtremeECO” modus, maar die heb ik tot op heden niet teruggevonden. Misschien bedoelde ze de “DynamicBlack” modus? Van die 15.000 branduren zou ik in ieder geval niet uitgaan, maar in de DynamicBlack modus heb je een behoorlijk goede kans dat de lamp zich zo’n 50% van de tijd in “ECO” bevindt, zo’n 25% van de tijd in een “ExtremeECO” stand en zo’n 25% van de tijd in “High” – even snel berekend kom je dan op een verwachtte +/- 10.000 branduren uit! Laten we dat wat afzwakken naar zo’n 8.000 uur realistisch, dan heb je alsnog héél veel branduren!
Het is áltijd moeilijk in te schatten hoe lang een lamp écht meegaat (i.p.v. alleen op specs afgaan), maar volgens dezelfde gok zou ik de HW45/HW65 van Sony zo’n 5.000 branduren en de Epson EH-TW7300 & EH-TW9300 op zo’n 4.000 uur schatten. Bijna 2x zo lang zou deze lamp dus mee moeten kunnen gaan. Even voor het idee: als je uitgaat van 10 uur per week kijken (3x een film van 2 uur, 4x een serie van 45 minuten), gebruik je 500 uur in het jaar. Zo zou de H7850 dus zo’n 16 jaar mee moeten gaan!

Conclusie
Op vrijwel elk vlak scoort de Acer H7850 goed. Op scherpte presteert hij zelfs fantastisch, en krijgt hij met gemak een 10– tot we véél meer 4K/UHD beamers gaan krijgen, zal deze score ook wel bewaart blijven. Qua bewegingen zou de H7850 het beter kunnen doen, maar zijn Frame Interpolation systeem maakt veel goed. Zwartwaardes zijn voor een DLP beamer in zijn klasse zéér redelijk, en zullen alleen negatief opvallen in een perfect verduisterde ruimte. De aantrekkelijke kleine, witte, behuizing maakt dat hij goed in de meeste interieurs zal passen. Neem daarnaast mee dat de lamp waarschijnlijk zo’n 8.000 branduren mee zal gaan (2x zo lang als zijn concurrenten), en je hebt een echt toekomstgericht apparaat!

Pluspunten:
+ Enorme scherpte door zijn 4K / Ultra HD-resolutie!
+ Acer’s “AcuMotion” werkt héél goed
+ Significant kleinere behuizing dan directe concurrenten
+ Zéér lange levensduur van de lamp (een verwachtte 8.000 branduren)
– Zwartwaardes liggen hoger dan concurrenten, waardoor donkere scènes iets minder van het doek spatten
– Kleuren van de H7850 kunnen mooier en dieper – daar is de V7850 voor bedoeld

Hij ligt vanaf nu verkrijgbaar bij onder andere beamerwebwinkel.com (productpagina) en te zien in de Home-Cinema showroom in IJsselstein!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s