De eerste DLP 4K & UHD Beamer: Acer V9800

Nadat Optoma, BenQ en Acer een jaar geleden op de ISE 2016 hun pre-production samples met Texas Instruments’ 4K DLP-chip lieten zien, is het eerste product van de band komen rollen: de Acer V9800 is vanaf eind januari verkrijgbaar.

acer_v9800_02.jpg

Met 2.200 ANSI Lumen helderheid, 1.000.000:1 contrast, 6-segmenten kleurenwiel en +/-65% verticale lensshift / +/-27% horizontale lensshift hebben ze de V9800 ruim uitgerust. Maar dit mag ook wel voor de prijs – hij wordt voor circa €4.199,- incl. BTW geïntroduceerd.

Aangegeven wordt dat hij zowel HDR als REC.2020 ‘compatible’ is. Dit lijkt erop dat hij nog niet REC.2020 is, maar deze ingangs-signalen wél ondersteunt en met uitgebreide algoritmes deze omzet naar een REC.709 signaal. Gezien de (nog) relatief slechte ondersteuning voor deze technieken in zelfs de beamers die het wel ‘kunnen’, ben ik hier zelf niet rauwig om – liever een beamer die de huidige technieken fantastisch kan en de nieuwste technieken in ieder geval kan afspelen.
Qua HDR ben ik er niet heel zeker van – de folder geeft wel aan dat hij 2 HDR-modes heeft, dus ik neem aan dat hij HDR goed kan vertalen naar beeld.

De V9800 is daarnaast ISFccc: dit betekent dat de Imaging Science Foundation ‘m heeft gecertificeerd dat alle benodigde controls erin zitten om hem te calibreren.

Hoe TI’s nieuwste DLP-chips – en in het bijzonder de 4K-chip – gaat presteren is nog enigszins onbekend. De nieuwste generatie high-end DLP-beamers (o.a. de BenQ W8000, de nog-te-komen BenQ 4K-beamer en de Optoma 4K-beamer) zijn nog niet uit, maar de weinige signalen die ik al hier-en-daar heb gelezen, laten zien dat ze misschien wel héél dicht bij de LCoS van Sony & JVC gaan komen.

Om nog een kleine uitleg te geven over de 4K-DLP chip: deze heeft géén 8 miljoen pixels (4K is 8 Megapixel), maar 4 miljoen pixels (FullHD is 2 Megapixel, dus 2x FullHD). Door een vergelijkbare techniek als de PixelShift van o.a. JVC & Epson wordt hier dan 4K van gemaakt. Een héél belangrijk verschil met de PixelShift technieken van JVC & Epson is echter wel dat die gebruik maken van een FullHD chip (2 Megapixel) die ze 2x laten zien – zo maken ze dus maximaal 4 Megapixel, en niét 8 Megapixel.
De 4K-DLP chip kan dus wél 8 Megapixel laten zien, waardoor je pixel-precise resolution krijgt.

Hoe het in de praktijk eruit gaat zien? Ik weet het ook nog niet, maar ben héél benieuwd. De Acer V9800 hangt eind januari bij mij in de showroom in IJsselstein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s