Beste HD beamer voor maximaal €600,-

Er zijn énorm veel keuzes tussen beamers. Gelukkig zijn de meeste minimaal HD tegenwoordig (HD-Ready of FullHD), maar in veel gevallen is resolutie niet de doorslaggevende factor: welke moet je nou kiezen om de beste kleur/scherpte verhouding te krijgen voor minder dan €600,-?

download_2__1

Om het makkelijker te maken, heb ik er twee categorieën van gemaakt: HD-Ready (eigenlijk altijd WXGA, 1280×800) en Full HD (1920×1080).

WXGA / HD-Ready beamers

Optoma H114: €479,- (mijn keuze)
De Optoma H114 is één van mijn favorieten in deze prijscategorie. Hij is uitgerust met Optoma’s nieuwste kleurenwielen en hun nieuwste generatie lampen. Hij blaast de voorgaande generatie van +/- €400 DLP’tjes helemaal weg – in mijn testen kwam hij uit op 2x zoveel lichtopbrengst als de H182X in ‘relatief goede kleurenmodus’, diepere zwartwaardes en mooiere kleuren.
Hij is en blijft uiteraard WXGA en geen Full HD, maar zet er maar ‘ns een goeie Blu-Ray op. In vergelijking met een Full HD beamer zul je misschien het verschil zien, maar op zichzelf heb je niet het gevoel alsof je scherpte mist. Lichtopbrengst en kleurechtheid blijven echter ook zonder vergelijkingsmateriaal áltijd belangrijk.

De H114 verdient dan ook mijn beste keuze onder de €600,-.

BenQ MW529: €409,95
De BenQ MW529 is in zichzelf niet echt een opzienbare beamer. Een ‘normale’ 190W lamp i.c.m. een lekker kleine behuizing. Hij haalt niet de lichtopbrengst van de H114 en ook de kleuren niet, maar is natuurlijk wel weer €70,- goedkoper. Een goeie keuze als je echt op budget moet kijken.

Full HD beamers

Optoma HD141x: €579,-
Al meer dan een jaar staat de HD141x bekend als dé goedkoopste Full HD beamer. Daar voldoet deze beamer dan ook volledig aan, het verschil met een WXGA beamer is goed te zien. Je ziet echter wel dat er duidelijk moest worden bezuinigd om de prijs mogelijk te maken – de lichtopbrengst en kleuren zijn duidelijk van mindere kwaliteit dan de H114. Voor thuis op een wat kleiner oppervlakte met wat omgevingslicht is het echter een héél goede, en héél scherpe keuze!

BenQ TH670: €599,-
De BenQ TH670 combineert de resolutie van de HD141x met iets betere kleuren en iets betere zwartwaardes. In zijn mooiere modussen haalt deze beamer helaas niet de lichtopbrengst van de HD141x. Een goede optie als je niet groter wilt gaan dan +/- 90″ (2,0m breed), en nog zéér schappelijk geprijsd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s