ISF Calibraties – is dat nou nodig?

Bij zowel televisies als bij beamers ben je misschien de woorden “ISF Calibratie” wel eens tegengekomen. Ook zie je vaak “ISF-Certified” staan op duurdere beamers en televisies. Wat betekent dit nou?

ISF staat voor de Imaging Science Foundation (website). Origineel opgestart door Joel Silver in 1994. De ISF kwam voort uit een behoefte om fabrikanten van verschillende display-technieken zich te laten houden aan de bestaande standaarden. En eigenlijk is dat ook het basisprincipe van de ISF: eisen van fabrikanten dat zij zich aan de bestaande regels houden.

Maar welke regels gaat het dan om?

Over de jaren heen zijn er veel verschillende ‘standaarden’ opgesteld. Belangrijke voorbeelden hierin zijn de kleurstandaarden: welk elektrisch signaal moet voor welke kleur op jouw TV of beamer zorgen? Je wilt immers niet dat het blauw van een Sony TV er opeens geel uit ziet op een Samsung.

Om dit te voorkomen werden er internationaal standaarden opgesteld. Hieronder vallen voorbeelden als NTSC, sRGB, REC.709, REC.2020 en DCI-P3. Hieronder zie je een leuk voorbeeld van hoe zo’n standaard werkt:

rec2020-vs-rec709-001.png

Hier worden twee standaarden op het CIE diagram gelegd. Het gehele diagram laat élke kleur zien die het menselijk oog kan zien, terwijl de driehoekjes het bereik van de twee standaarden laat zien.

In de tijd van de CRT televisies en vroege LCD televisies werd er vreselijk slecht omgegaan door fabrikanten met dit soort standaarden. Dit deden zij omdat het bijvoorbeeld héél lastig was om een heel heldere rood te laten zien. Om geld te besparen, kozen ze er dan voor om minder rood in de kleuren-filters te zetten zodat ze minder heldere lampen konden gebruiken.

Wat een ISF-calibratie doet

Een echte ISF-calibratie (uitgevoerd door een ISF Level II certified kalibrateur met gereedschappen van tussen de €5.000-€15.000) betekent het display zo instellen dat hij aan de standaarden gaat voldoen. Dit doet een calibrateur zowel met het oog, als met kleurmeters die kijken of bij een bepaald ingangssignaal de beamer/TV wel de juiste kleur weergeeft.

Het ligt niet altijd aan de TV/Beamer-fabrikant dat ze ‘uit de doos’ niet perfect beeld geven. O.a. is er altijd sprake van een afwijking in componenten: in dezelfde beamer kunnen twee lampen behoorlijk van elkaar verschillen qua kleurtemperatuur. Een ander probleem is de omgeving: als jij gele stoelen hebt die het licht van de beamer terugkaatsen, zal jouw beeld al snel te geel worden.

Een échte ISF-calibratie vindt dus op locatie plaats, en neemt álle mogelijk karakteristieken van de omgeving mee. Denk aan het projectiescherm zelf, de gele stoelen en het omgevingslicht. Maar óók al je bronnen, waaronder je PS4 en Blu-Ray speler! Dit kan je beeld énorm verbeteren.

Om een idee te krijgen van het effect van een calibratie: de ISF-site (http://www.http://imagingscience.com/) heeft bovenaan een plaatje staan die een goede weergave geeft.

Wat moet dat precies kosten?

Houd er rekening mee dat een calibrateur tussen de 1,5 uur en 2,5 uur bezig is met een calibratie. Daarnaast moet hij zijn dure gereedschap uiteraard af kunnen betalen, en moet hij waarschijnlijk nog een stukje rijden om bij u te komen. Denk hierom aan zo’n €300,-. Een calibratie kan ook in de dark-room van de calibrateur zelf en dit zal een stuk goedkoper zijn, dit raad ik zelf echter niet aan: als een calibratie niet in de ruimte gebeurd waar de beamer moet afspelen, heb je er relatief weinig aan.

Doordat beamerlampen (en LED’s en Lasers overigens)  van kleurtemperatuur veranderen over hun leven heen, is het noodzakelijk om meerdere keren de beamer te laten calibreren. Het grootste gedeelte van zijn kleurtemperatuur-verschuiving vind plaats in de eerste +/- 150 branduren. Ik raad meestal dan ook aan om de beamer vanaf zo’n 150 uur te laten calibreren, en dan nog een keer op zo’n 1.500 branduren. Het kan vaker per lamp, maar het nut zal hiervan enigszins afnemen.

Zelf ben ik een ISF Level II certified kalibrateur bij TheNextShop (http://www.beamerwebwinkel.com), dus bel of mail ons als je interesse hebt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s