3D-brillen – welke moet ik nou hebben?

3D op beamers is gelukkig nog heel levend. Waar 3D op TV’s enorm tegenvalt doordat je voor 3D simpelweg een bepaalde grootte nodig hebt, is dit op beamers natuurlijk geen probleem: grootte genoeg!
De meeste beamers tegenwoordig hebben geen enkel probleem meer om 3D te laten zien. Praktisch alle DLP-beamers ondersteunen dit en alle nieuwe Epson beamers, alle nieuwe Sony Home-Cinema beamers en alle nieuwe JVC beamers ondersteunen ook 3D.

Maar welke 3D-brillen moet ik nou hebben?

Eerst een stukje theorie: 3D brillen voor thuisbeamers heten “Active Shutter”. Dit betekent dat er in elk brilglas een LCD-schermpje zit dat doorzichtig of ondoorzichtig kan zijn. Op deze manier kan dus op “moment A” alleen je linkeroog het beeld zien en op “moment B” alleen je rechteroog – doordat je linker- en rechteroog verschillende beelden zien, krijg je het gevoel van diepte.

Waar 3D-brillen primair in verschillen zijn 2 zaken: snelheid van de shutter (frequency) en manier van communicatie met de beamer (“wanneer moet welk oog dicht”). Vroeger hadden we nog problemen dat de oude generatie brillen niet op de nieuwste beamers werkten (verschil in “frequency”). Inmiddels gaat dat gelukkig niet meer op, omdat nieuwere brillen ook altijd op oudere beamers werken. Waar we dus nog wel mee zitten: manier van communicatie.

En daar zijn er wel een aantal van. Ze hebben ook lang niet allemaal mooie namen, dus ik ga door een aantal even snel heen. Daarna zet ik per merk en populaire beamer neer welke bril je nodig hebt.

DLP-Link

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende. Elke DLP-beamer die 3D aan kan, kan dit minimaal met DLP-Link. Deze manier van communicatie gaat per zichtbaar licht, en is daarom heel betrouwbaar (’t werkt als je naar de projectie kijkt).

Sony Infrarood

Sony heeft op een heleboel beamers infrarood transmitters ingebouwd die naar het beeld waren gericht. Een heel betrouwbare manier van communiceren, aangezien het werkt als je naar het beeld kijkt.

VESA Radiografisch (RF)

VESA is een standaarden organisatie die heeft getracht om alle manieren om de communicatie voor 3D te standaardiseren. Zoals te zien hierboven is dat niet helemaal gelukt, maar “VESA RF” wordt hier en daar toegepast. Dit zit onder andere in de nieuwste Sony beamers, en met de “3D Sync” output zit dit ook op enkele Optoma’s en JVC’s.

Epson Bluetooth/RF

Epson gebruikt hun eigen standaard, die met zowel bluetooth als RF werkt.

Per merk welke bril nodig is:

  • Acer beamers gebruiken DLP-Link. Zolang je een bril hebt die aangeeft “DLP-Link” en werkt op “144Hz (Triple Flash)” zal de bril werken. Een goed voorbeeld is de IVISIONS 3D480 bril.
  • BenQ beamers gebruiken DLP-Link. Zolang je een bril hebt die aangeeft “DLP-Link” en werkt op “144Hz (Triple Flash)” zal de bril werken. Een goed voorbeeld is de IVISIONS 3D480 bril. BenQ heeft ook een eigen bril.
  • Epson maakt gebruik van hun eigen Bluetooth/RF techniek. De ELPGS03 van Epson werkt op elke 3D-beamer van Epson. Een goedkoper alternatief is de IVISIONS 3D530RF.
  • Optoma beamers gebruiken DLP-Link. Zolang je een bril hebt die aangeeft “DLP-Link” en werkt op “144Hz (Triple Flash)” zal de bril werken. Een goed voorbeeld is de IVISIONS 3D480 bril.
  • Sony beamers verschillen. De wat oudere generatie (o.a. Sony VPL-HW30ES, HW40ES, HW55ES) maken gebruik van Sony IR, en daarvoor is de IVISIONS 3D490 een goeie optie. De nieuwere generatie (o.a. Sony VPL-HW65ES, HW45ES) maakt gebruikt van VESA RF, en daarvoor is de IVISIONS 3D520RF een goede optie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s